Ce se întâmplă cu vremea la finalul lunii august. Vești proaste pentru agricultori

Administrația Națională de Meteorologie e emis azi, marți, 24 august 2021, două avertizări de cod galben și una de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, valabile până joi.

Cod galben de vreme rea în jumătate de țară, până joi dimineața: ploi torențiale, vijelii și grindină

În intervalul 25 august, ora 10.00 – 26 august, ora 10.00, în Transilvania, Moldova şi, local, în Banat, Oltenia, Muntenia şi la munte vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi în intervale scurte sau prin acumulare 25-40 litri/mp. Potrivit ANM, judeţele aflate sub Cod galben sunt Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Unde s-au înregistrat coduri galbene și portocalii
Începând de marți, ora 12:00 şi până miercuri la ora 10:00, specialiștii ANM au transmis că în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Banat, Maramureș și la munte va fi cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Conform reprezentanților ANM, cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 25…40 l/mp, fiind posibile averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină în zonele menționate.

Astăzi, de la ora 14:00 şi până la ora 20:00 va fi cod portocaliu de vijelii puternice în jumătatea nordică a Moldovei, cu rafale de vânt de peste 60…80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

De asemenea, se vor înregistra cantitățile de apă ce vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp. Aceleași fenomene se vor semnala și în Transilvania, în zone izolate.

Un alt cod galben, valabil în Transilvania, Moldova și local în Banat, Oltenia, Muntenia și la munte, va intra în vigoare de miercuri, ora 10.00 până joi ora 10.00. Astfel, se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 25…40 l/mp.

Vremea în capitală

Vremea din capitală va fi frumoasă, cu temperaturi mari, însă, miercuri seara va ploua și se vor semnala descărcări electrice. Marți vremea va fi călduroasă, cu o temperatură maximă de 32, 33 de grade, și cu o temperatură minimă nocturnă de 16 – 18 grade Celsius.

Începând de miercuri, 25 august, norii își vor face apariția, temperaturile maxime vor ajunge la 31 de grade, iar cele minime la 17 – 18 grade, însă, în timpul nopții se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cum va fi vremea în septembrie
Conform meteorologului Elena Cordoneanu, vremea din luna septembrie nu va fi foarte diferită de cea a lunii august. După o vară plină de fenomene meteorologice extreme, prima lună de toamnă ne va întâmpina cu temperaturi caniculare și cu furtuni.

Astfel, specialistul meteo a anunțat că, în septembrie, maximele zilei pot atinge și 34 de grade Celsius, cu mult peste normalul perioadei.

„De la o zi la alta, vom ajunge din nou la temperaturi de 33-34 de grade. Ziua s-a micşorat, dimineţile sunt răcoroase, nu mai vorbim despre nopţi tropicale. Dacă, la miezul zilei, se ating 34 de grade, temperaturile coboară destul de repede. Astfel, o perioadă mică din zi avem valori termice insuportabile”, a declarat meteorologul Elena Cordoneanu pentru Realitatea PLUS.

În luna septembrie, vremea pe litoral se va menține la 25 de grade Celsius, în medie, iar, în capitală, temperaturile vor depăși pragul de 30 de grade în timpul zilei.

Similar articles